13 abril 2007

Cireres madurades

Dissabte 13 d'abril, Seròs viurà una interessant jornada cultural: l'entrega del premi literari "El temps de les cireres", amb un sucòs premi econòmic, i encara que amb una participació més aviat minsa, es pot considerar la convocatòria un éxit.

La raó d'aquest post, és que, en mig de la cursa política municipal i amb l'excusa d'aquest premi, el nostre alcalde de Seròs ens ha propinat -via indirecta, això sí- amb una nova mostra de la seva especial consideració. Ha fet servir aquest cop un dels seus afins "alliberats", si se'm permet aquest terme.

L'excusa no ha estat altra que la convocatòria d'un concurs d'índole cultural, "el temps de les cireres", concurs que porta el nom d'una obra de Montserrat Roig de 1976. La naturalesa de la crítica té a veure amb una suposada queixa dels grups municipals de Seròs, IPS-PM i CIU, sobre la inconveniència d'aquesta convocatòria. Més endavant l'autor s'accelera i es dedica a fer comparacions entre els seronencs i l'infame Paco Martínez Soria, quelcom pel qual ja no mereixeria ni tres línies de despreci, però és la falsetat de les acusacions el que m'impulsa a deixar-ne constància i rèplica.

L'autor, un suposat filòsof serossà, publica al diari regional Segre en data 11 d'abril, que els grups municipals, des d'una perspectiva "pagerola i incivilitzada" es van mostrar contraris a l'organització del concurs, atribuïnt-los un "per què a Seròs?" que en cap moment s'ha citat.

Sí que és cert que s'ha criticat el premi, però no en són veritables les raons. Els que hem presenciat alguns dels plens municipals sabem qué hi ha rere aquesta crítica: i això no és res més que el modus operandi del nostre benvolgut alcalde.

Personalment comparteixo plenament el sentit de la crítica. No veig normal ni lògic que el Ple tingui notícia de la organització d'aquest concurs a través de la premsa escrita. Més encara quan, en el moment de l'organització, el pacte de govern que suportava ERC en l'alcaldia encara era vigent (no m'entretindré ara a narrar la pintoresca aventura que va sorgir-ne, i que va culminar amb el trencament del pacte i el bloqueig polític de Seròs). Resulta sorprenent que el cap de l'oposició, de CIU, pregunti les motivacions d'aquest premi, i la resposta giri en torn a les potestats legals de l'alcalde.

No és lògic que el Ple tingui capacitat de decidir sobre convocatòries i premis econòmics? O si més no, que en tingui coneixènça prèvia? És ben cert que l'alcalde té potestat sobre una part del pressupost municipal, però també és cert que n'hauria de fer un ús conciliador, i no partidista i en favor de les seves amistats.

Considero que és una gran idea la organització i celebració d'aquest premi, i li desitjo el millor dels esdevenirs; però no des del personalisme i la calúmnia, sinó des de l'acord i la conciliació.

No hay comentarios: